2022 Május
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg

Kunhegyes

Fekvése

Kunhegyes a Nagykunság Észek-keleti peremén fekszik, közel a Tiszához, távol a nagyvárosok és forgalmas utak zajától.  Földjeit hullámzó búzamezők, kukoricatáblák tarkítják. A napraforgó sárga színpompájú sokasága között emelkednek ki őseink elfelejtett üzenetét sugalló titokzatos kunhalmok.

Története

A kisváros, mely megtartotta ősi jellegét, élénk kulturális életet él. Az alföldi falu hangulatát tükrözi az ideérkező számára a máig élő kézműves hagyomány, az itt élő emberek múltját és mindennapjait idéző néprajzi gyűjtemény valamint a korhű bútorokkal berendezett Kunkapitányház.

A kunhegyesiek a Nagykunságban való létükre földrajzi és történelmi értelemben is használják a „nagykunsági” megjelölést, ugyanis Kunhegyes része volt a törökkor végére kialakult közigazgatásilag funkcionáló Nagykunságnak, a „hatkunság”-nak, melyet Karcag, Kisújszállás, Kunmadaras, Túrkeve és Kunszentmárton településekkel alkotott.

Az idelátogató vendégeket 1994 óta a Falusi Turizmusért Egyesület tagjai által barátságos, vendégszerető, színvonalas családias vendégházakban fogadja, valamint az 1998-ban átadott „4 Sport Hotel” három csillagos szálloda, mely egy régi malomból lett kialakítva, légkondicionált szobáiban és a 2003-ban átadott Szélkakas vendégfogadóban.

A település főutcáján lévő Betyár csárda hagyományos kunsági ételeket is kínál vendégei számára. 1750-től kezdve több csárda működött településünkön belül és annak határában: Aranyosi, Morgó, Malomközi, Barak, Péntek, Kőhalmi, Búszerző, Rongyos, Putri, Tibuci, Cserepes. 1849 januárjában a Kunhegyes határában lévő Aranyosi csárdánál köszöntötte a város vezetősége a Debrecenbe tartó Kossuth Lajos.

2008-tól teljesen felújított termálvizes strandunkon, 72000 m2-es területen várjuk a gyógyulásra, kikapcsolódásra vágyó ideérkezőket. Az 1961-től néhány év kihagyásával működő fürdőben 1000 m mélyről feltörő 60 C fok körüli vize kiválóan alkalmas reumás, izületi, nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtétek utáni rehabilitációra.

Látványosságok

• Az ország 2. legnagyobb református temploma
• Miseruha-gyűjtemény, (Katolikus templom)
• Néprajzi Gyűjtemény
• Komlóssy-féle szélmalom
• Kunhalmok
• Kunhegyesi Szent István Termálfürdő

 

"..Kalászos rónán jász nép, ösi fajta, Fonott kalácsa omlón illatos; Kanyargó Zagyva: sürü nád partja, Tükrén vén füzfák árnya ringadoz"
Prückler József: Jászberényi rajzok

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat