2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg
Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény - Jászkisér | Damjanich János Múzeum és Galéria - Szolnok | Faluház és Babamúzeum - Abádszalók | Finta Múzeum - Túrkeve | Györffy István Nagykun Múzeum - Karcag | Helytörténeti Gyűjtemény - Törökszentmiklós | Helytörténeti Múzeum - Kunszentmárton | Jász Múzeum - Jászberény | Kiss Pál Múzeum - Tiszafüred | Kunkapitány Háza - Kunhegyes | Macimúzeum - Rákóczifalva | Tiszazugi Földrajzi Múzeum - Tiszaföldvár | Túri Fazekas Múzeum - Mezőtúr

 


A Győrffy István Nagykun Múzeum története

 Győrffy István Nagykun MúzeumKarcagon a múzeum alapításának gondolata először mintegy 90 esztendeje, 1906-ban merült fel. Az akkori – főképpen a helyi értelmiségtől kiinduló - kezdeményezés jeles támogatóra talált Györffy István, a kiváló néprajzkutató személyében. A két világháború között, a kezdeti felbuzdulás eredményeként nagyszámú – elsősorban néprajzi – tárgy került a gyűjteménybe, amely sajnos a II. világháború során elpusztult.
A háborút követően 1950-ben megkezdődött a múzeum újjászervezése. E munka eredményeként jött létre 1952-ben a karcagi múzeum, amely Péter László igazgató javaslatára felvette a város neves szülötte, Györffy István nevét.
1968-ban a település közepén álló, az 1830-as években klasszicista stílusban épült Bogdi-Papp kúriába került a gyűjtemény. Az épület felújítása miatt csupán 1973-ban nyílhatott meg az állandó kiállítás, a Nagykunsági krónika. A Györffy István legismertebb és legtöbbet kiadott könyvével azonos című kiállítás közel harminc évig állott. A múzeumban 1984-ben, névadója születésének centenáriuma alkalmából Györffy István, a magyar nép tudósa című állandó kiállítás nyílt. Ez utóbbi korabeli fényképek és tárgyak segítségével mutatja be a kiváló etnográfus életútját, illetve főbb kutatási területeit.
2000. év augusztusa óta látogatható a Nagykunsági króniká-t felváltó A kunok évszázadai című új állandó kiállítás, mely a kunok és a Nagykunság történetét, életmódját, illetve annak változásait tekinti át.

A múzeum gyűjteményei

A hat teremből álló kiállítótér első termében tablók, illetve nagyméretű térképek, kinagyított fényképek ismertetik meg a látogatót a kun nép eredetével. Nyomon követhető vándorlásuk Belső-Ázsiától egészen a Kárpát-medencéig, a Kötöny vezette népcsoport első megtelepedése, a kunok kivonulása. Újbóli, immár végleges letelepedésükre a karcagi régészeti ásatások során előkerült leletek utalnak
A második terem a Nagykunság, illetve a Jászkunság egykori területét, valamint a vízjárta nagykunsági terület arculatát mutatja be. Itt láthatók a korai haszonvételek: a pákászat, illetve a réthasznosítás, rétgazdálkodás, valamint a réti halászat különböző eszközei: a tapogatók, varsák, különböző hálótípusok, a vesszőből font vagy deszkából összeállított csónak alakú haltartók.
Dokumentumok segítenek megismerni a Jászkun Kerület és Karcag város fejlődésében igen fontos szerepet játszó redempciót előidéző körülményeket, illetve e folyamat hatását. Itt látható a földváltók névsorát tartalmazó Liber Fundi (Földkönyv) is.
A harmadik teremben az állattartással, főképpen a szilajtartással ismerkedhet meg a látogató. A pásztorkodás eszközanyagából elsősorban az állatjelöléshez, illetve tereléshez, őrzéshez használt eszközök: billyogzók, karikások, juhászkampók a különböző csengők, kolompok, kutyanyakörvek, fa- és vasbéklyók, buzogányok, pásztorkészségek, borotvatokok láthatók.
Nagyméretű diorámában kaptak helyet a főzőkarám, amelyben a pásztorok főzéshez használt jellegzetes tárgyai, eszközei tekinthetők meg: a szolgafa a bográccsal, a folyadéktartó csobán, evőeszközök, illetve az ülőalkalmatosságként szolgáló lókoponya. Ugyancsak itt látható az egykori szilaj pásztorok viselete.
A negyedik terem a Nagykunságra jellemző tanyarendszert, annak alakulását, fejlődését mutatja be. Az ősi nagykunsági tanya, az egy helyiségből álló pitaról volt, amelyből a későbbi több helyiséges tanyák kialakultak. (A nagykun tanya előzményei már a XVIII. század elején létrejöttek, nagyarányú fejlődésük azonban a redempció után következett be.)
Az ötödik terem tárlóit a földművelés különböző folyamatainak eszközanyaga foglalja el. A Nagykunság területén a legáltalánosabb, legjellegzetesebb foglalkozás és fő jövedelmi forrás elsősorban az állattenyésztés volt. A földművelés kezdetben csak a házi szükséglet kiegészítésére korlátozódott. Később, a vasút megépítésével kapott nagyobb szerepet a szemtermelő gazdálkodás, de az újabb növényfajták megjelenése is erre az időszakra esik. Az itt bemutatott tárgyi anyagból a szántás, vetés, boronálás, hengerezés hagyományos eszközanyaga és munkafolyamatai; valamint az aratás, a Nagy Magyar Alföld jellegzetes szemnyerési módjának, a nyomtatásnak eszközei és a szemtárolás módozatai ismerhetők meg.
A kiállítás utolsó termében kaptak helyet a Karcag város és a Nagykunság XVIII–XX. századi történetével kapcsolatos dokumentumok. Itt kaptak helyet az egykor jelentős karcagi kézművesség dokumentumai mellett – többek között – a céhremekek is.

Állandó kiállítások:

  • A kunok évszázadai
  • Györffy István, a magyar nép tudósa


Cím:5300 Karcag Kálvin u. 4.
Telefon: 59/312-087
E-mail: karcagimuzeum@gmail.com
Internetes elérhetőség: www.djm.hu – tagintézmények – Györffy István Nagykun Múzeum

Nyitvatartás
Kedd-Vasárnap 10–17 óráig 
Hétfőn: szünnap

 

Kántor Sándor Fazekasház

 Kántor Sándor FazekasházA Györffy István Nagykun Múzeum eddigi története során két kiállítóhellyel is gyarapodott. 1982-től fogadja látogatóit az Erkel Ferenc utcában található egykori módos nagykun parasztházban berendezett , kiállítás amely a jeles Kossuth-díjas fazekasmesternek állít emléket. Kántor Sándor munkásságára jelentős hatással volt Györffy István, akinek javaslatára a Karcaghoz közeli Tiszafüred fazekas hagyományait kezdte tanulmányozni.

 

Számos edényt készített tiszafüredi stílusban, amelyek a két világháború között több külföldi és hazai elismerést, kitüntetést szereztek számára. Alkotómunkájában nagy változás következett be a II. világháborút követően, amikor is a mezőcsáti hagyományok elsajátításával és alkalmazásával új módszert követett. Mezőcsátot Pásztó és Gyöngyös, majd Sárospatak fazekas hagyományainak tanulmányozása követte. Az 1950-es évek végén kezdett nagyobb méretű ember- és madárfigurákat készíteni. Figurális munkáit 1958-ban a Brüsszeli Világkiállításon Grand Prix-vel jutalmazták.

Nagykunsági Tájház

 Nagykunsági Tájház

 

A karcagi múzeum másik kiállítási épülete a Jókai úton álló Tájház, amely 1984 óta fogadja a látogatókat. Az épületegyüttes különböző helyiségeiben a Nagykunság különböző társadalmi rétegeire jellemző lakberendezési, használati tárgyak, eszközök tekinthetők meg.

 

 

 

Kántor Sándor Fazekas Ház
5300 Karcag, Erkel Ferenc u. 1.
Internetes elérhetőség:
www.djm.hu – tagintézmények – Györffy István Nagykun Múzeum

Nyitvatartás:A téli időszakban zárva

Nagykunsági Tájház
5300 Karcag, Jókai u. 16.
Internetes elérhetőség:
www.djm.hu – tagintézmények – Györffy István Nagykun Múzeum

Nyitvatartás: A téli időszakban zárva.

"Nem parancsol nékem senki, Sem a Jászság, sem a Kunság, Sem a karcagi bíróság."

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat