2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg
Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény - Jászkisér | Damjanich János Múzeum és Galéria - Szolnok | Faluház és Babamúzeum - Abádszalók | Finta Múzeum - Túrkeve | Györffy István Nagykun Múzeum - Karcag | Helytörténeti Gyűjtemény - Törökszentmiklós | Helytörténeti Múzeum - Kunszentmárton | Jász Múzeum - Jászberény | Kiss Pál Múzeum - Tiszafüred | Kunkapitány Háza - Kunhegyes | Macimúzeum - Rákóczifalva | Tiszazugi Földrajzi Múzeum - Tiszaföldvár | Túri Fazekas Múzeum - Mezőtúr

 


A Tiszazugi Múzeum története 

 Tiszazugi Földrajzi MúzeumA tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum Magyarország első földrajzi szakmúzeuma, s mint ilyen, 1956 óta szolgálja a Tiszazug és a magyar muzeológia ügyét. 2009 júniusában nyílt meg a Tiszazugi Földrajzi Múzeum új állandó kiállítása: Tiszavilág – Táj és ember a Tiszazugban címmel. A kiállítás megyei szinten is egyedülálló. Tudományos igénnyel, de gyermekcentrikusan, interaktív jelleggel mutatja be a múzeum anyagát, így nem meglepő, hogy rövid időn belül a település egyik jelentős kulturális vonzerejévé vált.  

   

    

     Állandó Kiálítás:

  • Tiszavilág 

A Tiszavilág kiállítás első egysége a Tiszazugot mint kistájat mutatja be. A Tisza és a Hármas-Körös által övezett táj települési viszonyait, földrajzi környezetét többnyelvű tablókon (magyar és angol) keresztül mutatják be. Külön rész foglalkozik a címertannal, települési címerekkel, valamint a Tiszazug földtani felépítésével. Az ötletes pecsétnyomók segítségével a vendégek elkészíthetik saját címereiket, a földtani szerkezetet bemutató nagyítókban pedig szemügyre vehetik a térség alapjait alkotó üledékes kőzeteket.

 A kiállítás következő részében a múzeum egyik fő ékességét, hazánk egyik legnagyobb, jégkorszaki, nagygerinces, őslénytani gyűjteményét mutatják be. A gyűjtemény magját mamut-, őstulok-, ősbölény-, óriásszarvas-maradványok alkotják. Ezeknek az állatoknak a Tisza medréből előkerült csontleleteit nagy méretű fali ábrázolásokon valamint posztamenseken kiállítva tárják a látogató elé.  Ehhez a részhez tartozik a terem közepén álló „Csontkereső” elnevezésű gyermekfoglalkoztató, amelyben a gyerekek próbára tehetik ügyességüket és kreativitásukat, állatcsontok után kutathatnak, valamint a kiásott „leleteket” le is rajzolhatják. 
 


A Tisza folyó és a környék változásait mutatja be a kiállítás következő eleme. A látogatók egy speciális technikával készült képen figyelhetik meg a terület alakulását, amiben egy 1780-as évekből származó katonai felmérés térképszelvénye és egy mai vízhálózati térkép van segítségükre. A két kép egymásra helyezve, prizmák segítségével a látószögtől függően felváltva jelenik meg, így könnyen nyomon követhető a változás folyamata. A kép alatt egy, a magyarországi vízhálózat alakulását mutató többrétegű térkép is található.


Az Alföld jellegzetes kiemelkedéseit, a kunhalmokat ismertető, következő rész elsősorban a történeti emlékekre fókuszál. A kiállításban a kunhalmok két legjellegzetesebb típusát az ún. település (tell) halmokat, valamint a temetkezési helyül szolgáló kurgánokat mutatjuk be. Ezekből előkerült régészeti emlékek is helyet kaptak az itt álló halommakettek üvegvitrinjeiben, köztük egy több ezer éves, teljes női csontváz is.
A történeti emlékek után újra a természeti környezet kerül előtérbe. A Tisza és a Körös közelmúltban lezajlott árvizeivel foglalkozó sarok mellett két foglalkoztató tábla is elhelyezésre került. Az egyiken a Tiszához kapcsolódó közmondásokat olvashatnak az érdeklődők, míg a másik a folyó reformkori szabályozásához kapcsolódó számadatokkal foglalkozik. A folyókanyarulatok földrajzi elnevezéseit egy interaktív asztalon ismerhetik meg a vendégek. A kiállítás végéhez közeledve a Tiszazug állatvilágát tárják a látogató elé, egyrészt preparált állatok formájában, valamint a 2000 literes akváriumban a Tisza 54 halfajtájából kilencet bemutatva.
Az érdeklődők megnézhetnek továbbá egy külön ehhez a kiállításhoz készült, negyedórás kisfilmet is, amelyben a múzeum anyagán túl a környék múltja, flórája és faunája gyönyörű természeti felvételeken látható. 

Cím:5430 Tiszaföldvár Kossuth út 101.
Telefon: 56/470-135
E-mail: tf.muzeum@freemail.hu
Internetes elérhetőség: www.djm.hu – tagintézmények – Tiszazugi Földrajzi Múzeum

Nyitvatartás
Kedd-Vasárnap:9-12 és 13-17 óráig
Hétfőn és Vasárnap: szünnap

 

"..Kalászos rónán jász nép, ösi fajta, Fonott kalácsa omlón illatos; Kanyargó Zagyva: sürü nád partja, Tükrén vén füzfák árnya ringadoz"
Prückler József: Jászberényi rajzok

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat