2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg
Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény - Jászkisér | Damjanich János Múzeum és Galéria - Szolnok | Faluház és Babamúzeum - Abádszalók | Finta Múzeum - Túrkeve | Györffy István Nagykun Múzeum - Karcag | Helytörténeti Gyűjtemény - Törökszentmiklós | Helytörténeti Múzeum - Kunszentmárton | Jász Múzeum - Jászberény | Kiss Pál Múzeum - Tiszafüred | Kunkapitány Háza - Kunhegyes | Macimúzeum - Rákóczifalva | Tiszazugi Földrajzi Múzeum - Tiszaföldvár | Túri Fazekas Múzeum - Mezőtúr

 


A Helytörténeti Múzeum története 

 Helytörténeti MúzeumA városka néprajzi, történeti, régészeti emlékei lelkes gyűjtőmunka után 1968-ban kaptak végleges helyet a volt Nagykun Kerületi Börtön épületében, amely kertjével, ódon börtönfalaival egyedülálló színfolt a Körös-partján. A vastag falakat, rácsos ablakokat 1782-ben emelték a jászkun kerületi rabok számára. Felépítését a meglévő börtön szűkössége és leromlott állapota miatt határozták el, s a munkálatokból valamennyi nagykun város kivette a részét. A 18. század elején a Hármas Kis Tükör Kunszentmártonról írva említésre méltónak tartja „a kerületnek curiális házát”. Eredetileg négy többszemélyes és nyolc egyszemélyes cella szolgált a rabok fogva tartására, melyből egyben általában női rabokat őriztek. A lépcsőfeljárat alatt sötétzárkát alakítottak ki az engedetlen foglyok megfenyítésére.  Az épület kör alakú kápolnáját a hagyomány siralomházként tartja számon, bár halálos ítélet végrehajtásáról nincs tudomásunk. A börtön mellett – közös udvarban – állt a bíróság, ahonnan az elítélteket azonnal átkísérhették, hogy büntetésüket itt töltsék le. A foglyok általában dolgoztak, asztalos, vagy háztartási munkát végeztek. 1959-ben rendőrőrsöt helyeztek el az épület utca felé eső részében, ahol valamikor a börtönőrök tartózkodtak. Később ezt szolgálati lakássá alakították át, s csak az 1960-as évek végén tették lehetővé, hogy a szolnoki muzeológusok segítségével kiállítási, raktározási célra használják. Múzeummá 1985-ben alakult, s folyamatosan változó kiállításokkal várja látogatóit.

A múzeum gyűjteményei

 Ezen a helyen s a volt börtöncellákban őrzik Kunszentmárton és a Tiszazug tárgyi, szellemi kultúrájának emlékeit, melyek színe-javát az állandó kiállítás mutatja be. Helytörténeti, régészeti vonatkozásokon túl megismerkedhetnek a látogatók a helybéli kismesterségek történetével, eszközeivel, termékeivel. Többek között megtekinthető az ország egyetlen múzeumi cukrászműhelye s egy igen gazdag felszereltségű rézműves műhely, mely a Tiszántúlon egyedülálló.

   

    Állandó kiállítások:

 • Kunszentmárton és a Tiszazug régészeti, történeti emlékei
 • Iparosműhelyek a múzeum gyűjteményében:
    - Cukrászműhely
    - Rézműves műhely
    - Szitásműhely
    - Fazekasműhely
    - Fotóműterem

Cím: 5440 Kunszentmárton, Kerületiház u. 8.
Tel.: 56/461-518
E-mail:
muzeumatomlocben@t-online.hu
Internetes elérhetőség: www.djm.hu – tagintézmények – Helytörténeti Múzeum

Nyitvatartás
Kedd-Szombat délelőtt: 10-12 és 14-16.30
Hétfőn s Vasárnap:szünnap

 

Tárlatvezetés: alkalmanként, csak előre bejelentett csoportoknak.

"..Nem folyik csak csörgedez a beszéd közöttünk, Hogy ki volt az elödünk, ki volt az ösünk: Oszétok, Szkíták, Alánok, Szarmaták?..."
Gaál Áron: Angyalok vértben

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat