2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg
Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény - Jászkisér | Damjanich János Múzeum és Galéria - Szolnok | Faluház és Babamúzeum - Abádszalók | Finta Múzeum - Túrkeve | Györffy István Nagykun Múzeum - Karcag | Helytörténeti Gyűjtemény - Törökszentmiklós | Helytörténeti Múzeum - Kunszentmárton | Jász Múzeum - Jászberény | Kiss Pál Múzeum - Tiszafüred | Kunkapitány Háza - Kunhegyes | Macimúzeum - Rákóczifalva | Tiszazugi Földrajzi Múzeum - Tiszaföldvár | Túri Fazekas Múzeum - Mezőtúr

 


A Finta Múzeum története 

 Finta MúzeumAz 1951-ben alapított túrkevei múzeum mára jelentős területi múzeummá fejlődött. Sokarcú gyűjteményéből válogatva olyan komplex állandó kiállítást tár a látogatók elé, amelynek célja, hogy bemutassa mindazt a természeti és kulturális értéket, amely ezen a tájon született az évezredek, évszázadok alatt. E város határában található Ecsegpuszta őshonos növényeivel és állatvilágával. A Tiszántúl jellegzetes kunhalmai az emberi történelem tanúhegyei, amit bizonyítanak a túrkevei Terehalom gazdag bronzkori leletanyaga és a Bokroshalom Árpádkori ezüst tarsolylemeze vagy Móric falu és Csudabala középkori emlékei.
Az ezeréves magyar történelem apró láncszemeit alkotó helyi események mögött törzsökös családok, intézmények, kiváló tanítók, papok, művészek kitartó munkája húzódik. A református szellemiségű város értelmisége nyugat-európai műveltséggel felvértezve irányította a kun kiváltsággal rendelkező mezővárossá fejlődött települést. A hagyományokhoz erősen kötődő nagykun város parasztsága egyaránt befogadta a nagyvilágból érkező kulturális hatásokat és gazdasági újításokat. A 19–20. század fordulóján a polgárosodó város fejlődését jelzik az országos közút- és vasúti forgalomba való bekapcsolása, a helyi nyomdából kikerülő újságok, könyvek, a megépülő új városháza, polgári iskola. E város adott gyermekkorukban egy egész életre szóló muníciót a filmművészetben világhírű Korda Sándornak és testvéreinek, valamint az ugyancsak világhírnevet szerzett túrkevei származású szobrászművészeknek, Finta Sándornak és Finta Gergelynek. Alkotásaikat a túrkevei Finta Múzeum állandó kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők.

A múzeum gyűjteményei 

A kilenc teremben kiállított történeti, néprajzi tárgyak, dokumentumok és képzőművészeti alkotások megtekintése mellett a látogatók napjaink technikai eszközei (video-, számítógép) segítségével további információkat szerezhetnek a városról, a Nagykunságról és a gyűjteményről. Kipróbálva a felkínált lehetőségeket az itt szerzett gazdag élmény- és tudásanyag később is visszatérésre ösztönzi a múzeumbarátokat.

    Állandó kiállítások

  • Túrkeve földje és népe. Természetrajzi és régészeti kiállítás.
  • Túrkevei évszázadok. Történelmi emlékek a XVI-XIX. századból.
  • Hírünk a világban. Művelődéstörténeti- képzőművészeti kiállítás.

Cím: 5420. Túrkeve, Attila u. 1.
Telefon, fax: (36) 56/361-183
E-mail cím:
fintamuzeum@gmail.com
Internetes elérhetőség: www.djm.hu – tagintézmények – Finta Múzeum
A Finta Múzeum internetes elérhetősége: www.fintamuzeum.hu


Nyitvatartás
Kedd-csütörtök: 9-12, 14-17 óráig
Vasárnap: 14-17  óráig

Vadász Pál kiállítóterem
Cím: Túrkeve, Kossuth u. 6.
Internetes elérhetőség: www.djm.hu – tagintézmények – Finta múzeum – időszaki kiállítások

Nyitvatartás:
Kedd-Csütörtök: 9-12, 14-16 óráig
Szombaton: 9-12 óráig

"..Kalászos rónán jász nép, ösi fajta, Fonott kalácsa omlón illatos; Kanyargó Zagyva: sürü nád partja, Tükrén vén füzfák árnya ringadoz"
Prückler József: Jászberényi rajzok

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat