2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg

Jászkisér


Fekvése

Jászkisér az Észak-alföldi eurorégióhoz tartozik, Jász-Nagykun-Szolnok megye Észak-nyugati részén található.  Alapvetően mezőgazdasági település.

Története

Eredetileg nem jász település, korábban kunok lakták, csak később csatolták a Jászsághoz. A Tisza folyó közelsége miatt határa hosszú évszázadokig nehezen járható vizenyős, mocsaras terület volt.
A település környéke már a bronzkorban lakott volt. Jászkisér nevét Kysír alakban 1391-ben kelt oklevél említette. Kysír mocsaras vízjárta határa menedéket nyújtott és így átvészelte a XVI-XVII. Sz. fordulóján zajló 15 éves háborút, sőt lakói 1600-ban még jövevényekkel is szaporodtak, mert Eger eleste után sok református vallású Eger környéki lakos talált itt menedéket. ászkisér a Jászság egyetlen református községe. Rákóczi 1710. március 25-től április 20-ig kíséretével együtt a községben tartózkodott, s több levelet is írt Jászkisérről. E szabadságharc után telepítik az első katolikus családokat a reformátusok közé.
Megoldódott a közművelődés helyzete is: új iskola, új művelődési ház (Makovecz Imre tervei alapján) és új könyvtár szolgálja a művelődési lehetőségeket. A kiépített út, villany, gáz és telefonhálózat valamint a jelenleg épülő csatornahálózat szolgálja a lakosság kényelmesebb életkörülményeit.

Visszatérő rendezvények a Pünkösdi Vigadalmi Napok, a Hősök Napja, a Nemzetközi Pendzsom Folkfesztivál, az Országos Szántóverseny Területi Döntője és az Apáról-fiúra népi gyermekjátékok közösségi bemutatója. Ezek az alkalmak a vidéki és elszármazott látogatóknak nyújtanak élményt, de a helyi közösséget is összefogásra ösztönzik.

 

"Nem parancsol nékem senki, Sem a Jászság, sem a Kunság, Sem a karcagi bíróság."

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat