2022 Június
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Kiválasztotta-e már a nyári pihenése helyszínét?
A projekt az
Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg

Nagykun Látogatóközpont
Cím: 5300 Karcag, Táncsics krt. 46
Információ és bejelentkezés : + 36 59 503 224, + 36 30 730 0789

Nyitva tartás 2015-ben: május 5 - szeptember 1. között, kedd-szombat: 9:00 - 17:00 

A Nagykun Látogatóközpont a város főterétől nem messze, a Déryné Művelődési Központ mellett található. Az eredeti kunsági kapun egy szép tornácos épületbe lépve interaktív, újszerű eszközök segítségével szerezhetünk információkat a kunok eredetéről, kultúrájáról, a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb történelmi eseményekről, életmódbeli sajátosságokról a XIII. századtól napjainkig. 
    Az előtérben egy régi, bontott karcagi kapun keresztül indulhatunk el az időutazásra: a jelenből a múltba.
    Az első térben kép- és hangelemek segítenek egy sötét folyosón keresztül ráhangolódni a múltra. A falon digitális képkeretekben fotók peregnek. Láthatjuk a Képes Krónika kun ábrázolásait, a belső-ázsiai nomád népek életképeit,  kőbálványokat, kunbabákat. Utunkon rokonaink, a kipcsak-török-kazah népek zenéje és sámánénekek hangjai kísérnek. 


A vándorlás teréből egy nemezajtón keresztül jutunk a második térbe, a jurtába, amely a nagyállattartó, nomád kunok életmódjára emlékeztet. Még a nemezsátor gyapjú illatát is magunkba szívhatjuk. A jurta közepén álló mászó- vagy látófa tetejéről kitekinthetünk a keregéjen és megpillanthatjuk kőbálványba öntött őseinket kis kun kőszobrok formájában, amelyek kicsinyített hasonmásai a Karcag határában a Kis-hegyesbori halmon álló kun babáknak. Közben meghallgathatjuk a kun miatyánkot.
     A harmadik tér a török időket idézi. Baloldalon a letűnt mocsárvilág és a rétek élete elevenedik meg előttünk egy sajátosan megformált fém nádimitáció, és festett állatképek segítségével. A réti világ jó élettere volt az itt élőknek. Szárazabb domborulatait kiváló legelőként használták, gazdag volt növény és állatvilága, így bőségesen lehetett benne halászni, pákázni, madarászni, vadászni, gyűjtögetni.
A láp világa, az ingoványos nádberek kiváló bújóhelyet jelentett a hódoltság ideje alatt. A török nem ismerte a rónákat, a vízi utakat így „bújt az üldözött” ki hova tudott. Mocsárba, lápba, a kunhalmok mögé.
A török hódoltság korát idézi meg egy mechanikus szerkezet, a célbadobó. Játékra hívnak a festett török figurák mozgatható alakjai, a kukucskáló nyílások. Elkészíthetjük arc-fotónkat egy, a szamarával a vásárba igyekvő török társaságában.

  Utunkat folytatva egy folyosón haladunk át. A falakról a Nagykunságban élt egykori pásztorok életnagyságú fotókról tekintenek ránk, s úgy tűnhet, mintha somolyogva figyelnék, amint a szemben lévő imitált karámfalnál megpróbáljuk elsajátítani a kunkötés különböző formáit.
Karcag sok híres ember szülővárosa. Ilyen híres ember volt a kalandos életű  Fabriczy Kováts Mihály huszár-ezredes. Életútját a falon látható képregény újszerű, érdekes formában mutatja be.
  A redempció korába érkeztünk - Redempció vagyis megváltakozás. A tatárok elől menekülő kunokat IV. Béla fogadta be az országba. A nomád népet nem fogadta jó szívvel a letelepedett lakosság, s a zűrzavaros időben Kötönyt, a kun fejedelmet családjával együtt megölték, így a kunok felbőszülve vonultak ki az országból. Később visszatértek és IV. László (Kun László) törvényben szabályozta jogaikat, kötelességeiket. A nemesekéhez hasonló kiváltságokat kaptak, közvetlenül a nádor fennhatósága alá tartoztak. Mozgalmas évszázadok után 1702-ben I. Lipót a Jászkun Kerületet eladta a Német Lovagrendnek.  Az itt élők mindent elkövettek azért, hogy az úrnak elmenjen a kedve a birtoklástól - hamarosan meg is vált a kerülettől.  1745–ben Mária Terézia aláírta azt a kiváltságlevelet, melyben engedélyezte a jászkunok megváltakozását. Megújult erővel állították helyre a rendet.
A XIX. századi vízrendezés következtében megnövekedett a szántóföld mennyisége, az ártereken kiváló minőségű búza termett. Gabonakereskedők jelentek meg, a számos európai piacon keresett búza termelése megteremtette a jólét alapját. A módos gazdák polgári életet rendeztek be, viseletüket levetették, bécsi divatlapból varrattak ruhát, hatalmas házakat építettek, kaszinókban múlatták az időt. Hatalmas öltözőszekrényben szemrevételezhetjük a polgári szoba hangulatát megteremtő térben egy egykori karcagi nő és férfi személyes tárgyait, ahol  képeskönyvet találunk a tékában, a komódban pedig múlt századi térképeket. A falon függő fotók és a régi képeslapok szintén a múltat idézik. 
A vándorutat végigjárva az előtérből nyíló kutatószobába, azaz egy esszenciális térbe lépünk. Az íróasztalok, fotók, az asztalon lévő tárgyak Karcagon született kiváló tudósaink életútjára, munkásságára emlékeztetnek. Az íróasztalokon található számítógépek összekötik a múltat a jelennel és talán a jövővel is. Különböző játékos programok segítségével érdekes információkat kaphatunk az itt élő - egykori és mai - kunok, valamint leszármazottaik életéről, viselkedésükről, szokásaikról, kultúrájukról. S ha érdekel bennünket, hogy „folyik –e kun vér”az ereinkben, örököltük –e a konok kunok tulajdonságait, akkor kitölthetünk egy kun tesztet a számítógépen, s elcsodálkozhatunk azon a régi közmondáson, amely szerint „A vér nem válik vízzé.”

Ha szeretné megtanulni a kunhímzést, a vert csipke készítését, a nemezelést, a fazekasság alapjait, a fafaragást és a gyöngyfűzést, a gyertyaöntést és a bőrözést, ha szeretné tudni, hogyan készül a mézeskalács, akkor itt, a Nagykun Látogatóközpontban erra is lesz lehetőség. Kapcsolódó programként a Karcagi Ízőrzők Klubjában népi ételek  készítésére is nyitott kapukat talál.
 

Munkatársunk a Nagykunság értékeit bemutató turisztikai kiadványokkal, könyvekkel, karcagi termékekkel várja Önöket!

"..Kalászos rónán jász nép, ösi fajta, Fonott kalácsa omlón illatos; Kanyargó Zagyva: sürü nád partja, Tükrén vén füzfák árnya ringadoz"
Prückler József: Jászberényi rajzok

Javasolt böngésző: Internet Explorer 7.-8.

Tovább a térkép részletes megtekintéséhez
Tematikus térkép
Részletes útvonaltérképpel segítjük Önt a helyszínek közöt- ti navigáció során, a kívánt útvonalakat akár meg is határ- ozhatja!

- 1. számú hírlevél - 2010 március
- 2. számú hírlevél - 2010 április
- 3. számú hírlevél - 2010 június
- 4. számú hírlevél - 2010 július
- 5. számú hírlevél - 2010 augusztus
- 6. számú hírlevél - 2010 szeptember
Tisztelje meg Vendégkönyvünket, mondja el mi tetszett és mivel volt elégedett!
Mit keresne fel legszívesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbiak közül?
A Robin kalandparkot Tiszafüreden
A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásait
A cserkeszőlői fürdőt
A Tiszakürti Arborétumot
A Szolnoki Gulyásfesztivált

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem | Médiaajánlat